Gyula anno-IV. kötet, Valódi gyulai hentesáruk
Gyula régen és ma - IV. kötet, Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyveÖsszeállította: Szabó József Aranyéremmel kitüntetett hentesmester Budapest, 1936 - Gyula, 2018 Újabb különlegességgel emlékezik a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára a Gyulai Évszázadok Alapítvány. A régióban és a turisztikai szezonban is minden bizonnyal sikerre ítélt könyv a legősibb gyulai hagyományokra hagyatkozik. Ifj. Balog József 1910-ben a brüsszeli világkiállításon aranyérmet és díszoklevelet nyert tekintélyes hentesmester volt Gyulán. Vejével, Szabó Józseffel 1912-től együtt működtették tovább ambíciózus tervekkel a családi vállalkozást. A I. világháború után Szabó József működtette tovább az ifj. Balog-féle örökséget. A sikerek nem maradtak el: 1924-ben a gyulai faluszövetségi ipari kiállításon az üzem termékeit aranyéremmel és díszoklevéllel ismerték el. Szabó József 1925-ben nagy üzlethelyiséget létesített a mai Komló Szállóval szemben, ahol a hentesárukon kívül fűszer- és csemegeáruk eladásával is foglalkozott. Szabó József 1931-ben családjával együtt Budapestre költözött, de a gyulai termékek gyártásával, forgalmazásával és népszerűsítésével sohasem hagyott fel. Így születhetett meg a gyulai hentes termékek receptkönyve 1936-ban Budapesten, amelyet 82 év elteltével Gyulán adott ki tartalmában megegyező módon a Gyulai Évszázadok Alapítvány. A receptkönyv a mai korban is használható információkat ad a gyulai hentesáruk hagyományos elkészítéséről. Összesen 23 hentesáru (kolbász, hurka, szalonna, sonka és disznósajt) eredeti elkészítésének módját és az azzal kapcsolatos kezelési, tárolási, raktározási tudnivalóit adja közre a kiadó. Néhány oldalon saját receptjeinket is beírhatjuk a könyvbe – gyermekeinknek és unokáinknak. A könyvben két, az üzletről készült fénykép is látható, amely felidézi a korabeli üzletek hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről. A 64 oldalas kis könyv szerkesztője Durkó Károly, a szakmai hátteret Dinya Imre és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete biztosította. A grafikai munkákat és a nyomdai előkészítést Polyák István és Polyák Edit végezte, a könyv megjelenését a Gyulahús Kft. és a Gyulai Városbarátok Köre segítette. A „Gyula anno” könyvsorozat negyedik kiadványa most is a Dürer Nyomdában készült.
|