In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Gyula régen és ma – XIII. kötet

Gyula régen és ma – XIII. kötet

A Gyulai kolbász története – újratöltve!

2018-ban ünnepeljük a gyulai húsipar születésének 150. évfordulóját.

A Gyulai Évszázadok Alapítvány különleges ajándékkal lepte meg a várost: 12 év után ismét feldolgozták hentesiparunk történetét. Az új album kiemelten foglakozik a Gyulai Húskombinát és az elmúlt 70 év történetével, a csőd után induló újrakezdéssel. A 2005-ben készült interjúk mellett a közelmúlt történéseiről, az üzemi szintű húsipar megmentésének eseményeiről Daka Zsolt számol be. Dékány Ferenccel az elmúlt években bekövetkezett változásokról, saját életútjáról beszélgettünk, Zám Andrástól megtudhatjuk, érdemes-e újra vágóhidat építeni Gyulán, hogyan kell tervezni a jövőt. Megszólal Ruck János, a Gyulai Húskombinát utolsó vezérigazgatója is, aki az utolsó évek szinte kilátástalan küzdelméről árul el fontos információkat. A könyv gazdagon bővített és új fotókkal, hentes ereklyékkel, dokumentumokkal, régi cikkeken keresztül bemutatja az egykori méltán híres gyulai hentes famíliákat, de az elmúlt évtizedek és a jelenkor mestereit, szakembereit is. Megismerkedhetünk a mai meghatározó hentes vállalkozásokkal, boltokkal. Visszautazhatunk egy kicsit a mészárszékek, régi vágóhidak, a filléres gyorsvonatokra alapozó egykori rendezvények világába. Megismerhetjük a mai kolbász és sódarmustra eddigi történetét, a hagyományőrzők munkáját. Az album felidézi, hogyan sikerült gyorsan visszaszerezni a városunkból elszállított húsipari gyűjteményt is.

A korábbihoz képest jóval több, 224 oldalon megjelenő reprezentatív albumból két régi gyulai kolbászrecept mellett új, a Gyulai kolbászra alapozott ételrecepteket is megismerhetünk. A könyvet Durkó Károly szerkesztette, írta, társszerzője Dr. Csarnai József és Dinya Imre, közreműködője Gila Éva. Az album lektora Dr. Szabó Ferenc, a kitűnő számítógépes szerkesztés most is Polyák Istvánnak és Polyák Editnek köszönhető. A korrektúrát Durkóné Illés Bernadett jegyzi, a grafikai illusztrációk Volent Katalin munkái. Az archív fényképek szerzői között találjuk Bucskó Gyulát, Fái Izidor özvegyének fényképészetét, Misley Ervint, Pölöskey Mihályt és Székely Aladárt, a közelmúltat és a jelenkort több mint 12 profi és amatőr fotós rögzítette.

A könyv most is a Dürer nyomdában készült, megjelenését kiemelten támogatta Gyula Város Önkormányzata, a Gyulahús Kft, a Nemzeti Együttműködési Alap, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a Gyulai Városbarátok Köre valamint sok cég és magánember.