In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Gyula régen és ma VIII. kötet – Volt egyszer rég…

(magyar nyelven, 2010)

A MEGLOPOTT VÁROS

„A hozzászokott emberek, még ha gyengék vagy öregek is, a munkát mégis könnyebben elviselik, mint a hozzá nem szokott erősek és ifjak (Hippokratész).”

- Egész életemben dolgoztam. Ezt a fiam is látta. Ő is dolgozik. Ennél többet nem kívánhatok- egy elismert, sikeres, de a politikának, a celeb világnak be nem hódoló zseniális, mégis földönjáró magyar filmszínésztől hallottam a nyáron ezeket a szavakat. Milyen igaza is volt honfitársunknak. Hiszen, ha hasznos és megélhetést biztosító alkotó munka van – minden van. Értelme az életnek, példamutatás az utódok előtt, rendszer és egyben biztonság az általunk teremtett életben a gyerekeknek, szülőknek, családtagoknak, barátoknak. Van büszkeségünk, önbizalmunk, mosolyunk, és főleg van időnk szeretni, a másikat meghallgatni, segíteni. Ezzel ellentétben a kilátástalanság, a jövőbe vetett hit elporladása a legnagyobb ellenfele az egészséges emberi életnek.
Lassan Gyulán is felnő egy nemzedék, amelynek tekintélyes része nem tudja, mi a közösségi munka. A három műszak a Harisnyagyárban. A szivattyúmű elhelyezése a Körösön. A poharas tej kiszállítása az iskolákba. A gyulai szőttesek, modern és keresett ruhák külföldre szállítása és eladása. A szállodai bútorok összeállítása, a nagyszerű Kodály módszer tanítása. A lehetőséget hiába keresi, csak azt hallja:

Bővebben...