In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Gyula régen és ma V. kötet – 1566

(magyar nyelven, 2007)

Ez a könyv a fiatal nemzedékhez szól úgy, hogy a szülők, az idősebbek számára is hasznos olvasnivaló.
Durkóné Illés Bernadett és Heltai Zsófia, a könyv szerzői a török világ időszakába repítenek vissza minket.

Ki volt Kerecsényi László? Igaz magyar katona, mint Dobó István egykor Eger várában, vagy áruló (mint néhányan mondják), aki feladta Gyulát a töröknek?
Mindketten hősök voltak, mindketten tették kötelességüket, ott, ahol voltak. Dobó István „szerencséje” az volt, hogy nem tudták teljesen elzárni tőle a vizet és az élelmet. Gyula várát viszont teljesen körbezárta, „kiéheztette” és szomjúságban gyötörte a török sereg. Kerecsényi próbálta menteni a nőket, a gyerekeket, hiszen a várban maradva esélyük se lett volna az életben maradásra. A gyulai hős vitézek ugyanúgy, mint Dobó várkapitány segítséget nem kaptak az osztrák császártól, csak magukra számíthattak.
Hihetetlen kitartásukat, a törökkel való küzdelmüket eleveníti fel ez az album. Hiteles dokumentumok alapján megírt történetek varázsolnak minket az 1550-es 60-as évekbe. Olvashatunk itt furfangról, kemény harcokról, önfeláldozásról, a nők és a gyerekek kétségbeesett védelméről, a meg nem alkuvásról és a hűségről.
Emlékezzünk hát együtt ezzel a 10 történettel a gyulai vitézekre, akiknek hőstettét egy ismeretlen költő versbe foglalva le is írta az utókornak. Mi tollal, képekkel, gitárral és énekkel örökítettük meg számos dokumentum alapján az akkor történteket. Azzal tisztelgünk előttük, hogy bemutatjuk Önöknek a török időket. Ebben nyújt segítséget a Corvin János Múzeumban (a várban) tett közös sétánk is. Olvasható albumunkban (CD melléklettel megzenésített változatban meg is vásárolható) az a gyönyörű históriás ének, amelyet egy ismeretlen szerző írt a gyulai végvári vitézek hőstetteiről (Cantio de militibus pulchra,1561). Sok hasznos információt találhatnak a könyv 52 oldalán, a könyv elején és végén Magyarországról készült XVII. századi térképekkel. Ha kérdések fogalmazódnak meg bennünk, a könyvben kereshető és megtalálható a válasz! Még valami: Csodák pedig vannak, ahogy hősök is! Örüljünk nekik, és fogadjuk el válaszaikat a napi problémákra feltett kérdéseinkre. Ha jó a fülünk, meghalljuk őket. És gyermekeink is olyan erősek, tisztaszívűek lehetnek, mint ők voltak hajdanán.

Egy kis ízelítő a könyvből (megtekintéséhez Flash Player szükséges):