In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Gyula régen és ma - III. kötet – A Gyulai Kolbász története

(magyar és német nyelven, 2005)

Alapítványunk eredetileg a méltán világhírű gyulai hentesmestereknek akart méltó emléket állítani 148 oldalon a könyvvel. Az alapítványunkhoz érkezett fotók, dokumentumok, kolbászcímkék, tárgyak viszont arról tanúskodtak, hogy a gyökerek még megvannak, sőt…A gyulai húsipar számára kritikus időszakban az album megszületése elindított valamit. Gyula városa 2005-ben díszpolgárrá fogadta Stéberl Andrást. Azt az embert, aki nagyon sokat adott városunknak, az 1935-ös brüsszeli világkiállításon nyert aranydiplomával világhírűvé tette a gyulai kolbászt, és akit olyan szégyentelenül állítottak félre az 1950-es években, elvéve mindazt tőle, amit felépített. De a könyv megszületése óta megkapta a díszpolgári elismerést Ifj. Balogh József hentesmester is, aki – a kisüzemi termelés mellett megmaradva - az első aranyérmet nyerte a gyulai kolbásszal az 1910-es brüsszeli világkiállításon. Az albumban részletesen bemutatjuk azokat a hentesmestereket, családokat is (Badura, Puczkó, Nagy, Csomós, Démusz, Juhász, Gyepes, Horváth, Jalecz, Metz, Róth, Szkorczár, Pongrácz, Vlagyovits és mások), akik szintén sokat tettek a gyulai hentesáruk sikeréért, áldozatos munkájuk sok család számára nyújtott biztos megélhetést. A díszpolgári címet megérdemelten kapta meg 2008-ban az államosított Stéberl húsüzemet megmentő, azért kiálló Csiki József is. 1953-ban (5 évvel Stéberl András halála után) érkezett Gyulára azzal a megbízással, hogy a húsüzemből lekvárgyárat alakítson ki. Csiki József az akkori hatalomnál elérte, hogy tovább működjön a húsüzem, sikeres - mai szóhasználattal élve - lobbizásának köszönhetően dinamikusan fejlődött, exportra is termelhetett a gyulai húsüzem. Neki köszönhető, hogy nem Békéscsabán, hanem Gyulán épült fel a Húskombinát (1978). Egészen 1984-ig volt a Gyulai Húskombinát vezetője. A könyvben interjút olvashatnak az időközben elhunyt Csiki Józseffel, az őt a vezérigazgatói székben váltó, a húsiparunkért szintén sokat dolgozó Zám Andrással és a ma Gyulán és Békéscsabán csak kolbászkirályként ismert, szakmai berkekben köztiszteletben álló emberrel, Dékány Ferenccel. A könyv létezése a következő években is éreztette jótékony hatását, hiszen 2008-ban a városi képviselőtestület „közfelkiálltással” zöld utat adott a Húsipari Múzeum megmaradásának. 2007 eleje volt a gyulai hagyományőrzés mélypontja - mondta Durkó Károly, a kötet szerkesztője a 140-éves a gyulai húsipar című emlékülésen - hiszen a húsipari gyűjtemény érthetetlen módon átkerült Békéscsabára. A Gyulai Városbarátok Köre kezdeményezte a gyűjtemény hazahozatalát, szerencsére ebben a békéscsabai múzeum is korrekt partnernek bizonyult. A régi közvágóhíd önkormányzati tulajdonú részét is el akarta adni a város - szerencsére a Városbarátoknak sikerült meggyőznie a képviselőtestületet arról, hogy nem szabad elkótyavetyélni az épületet, sőt oda kell adni működtetésre az időközben megalakult Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének. A hentes egyesület Matula József majd Dinya Imre elnökletével azóta sikeresen működik, fejlődik, a gyűjtemény pedig a város legkeresettebb múzeumának számít, ahol már a régi hagyományos módon készült gyulai kolbász is megvásárolható. A könyvben olvashatunk a Gyulai Húskombinát sikereiről majd nehézségeiről is. A húsipari dolgozók érdekében  kifejtett sikeres munkája miatt meg kellett említenünk Bezdán János szakszervezeti vezető nevét is,akinek komoly munkája volt a Szigeti Attila által létrehozott húsipari gyűjtemény fenntartásában, újraindításában, neki köszönhető a Stéberl emléktábla állítása a múzeum épületének falán.  Az album végén eredeti gyulai hentesáru receptekkel ajándékoztuk meg az olvasókat Szabó József aranyéremmel kitüntetett hentesmester 1936-ban kiadott füzete alapján, majd néhány viharsarki étel készítésének módját osztjuk meg önökkel, neves mesterszakácsokkal a gyulai hentesmesterek előtt tisztelegve. A könyv elején a régmúlt és a közelmúlt kolbászcímkéit láthatják, a könyv hátulján a 2005-ben kritikus állapotban lévő Gyulai Húskombinát Rt. dolgozóinak névsorát olvashatjuk.

Egy kis ízelítő a könyvből (megtekintéséhez Flash Player szükséges):